Полициска бруталност: невидлива за системот, видлива на камера

Брзата реакција на МВР за санкционирање на припадниците од своите редови заглави во судските лавиринти. Обвинителството вели дека успешно ги процесира случаите на полициска бруталност. Комитетот за превенција од...

Дискриминација – Најтешката борба

Пред Граѓанскиот суд во Скопје се водат две постапки за дискриминација на женските борачки во однос на машките. Судењата се сè уште на почеток. Постапките се иницирани по издавање...

Слобода без покрив над главата

„Сакам да живеам нормално како сите, како порано што било, ама, еве, условите не ми дозволуваат. Мора животот да се живее нормално.“  Ова се зборовите на нашиот соговорник, кој,...

БОРБАТА ЗА ЧИСТ ВОЗДУХ НА СУДСКА ВАГА

Кога граѓаните најмногу го чувствуваат аерозагадувањето, пред Скопскиот граѓански суд беше изгубена првата правна битка за почист воздух. Судот ја отфрли тужбата против Владата, Министерството и Град Скопје за...

ВОДНИ ДЕПОНИИ

Пеколен ден во Скопје. Асфалтот чиниш се топи од температурите кои достигнуваат над 40 степени целзиусови. Две момчиња се капат на местото каде реката Лепенец се влева во реката...

ОПШТЕСТВО СО ПОПРЕЧЕНОСТИ

Кога и да се движите на улицата 11 октомври во центарот на Скопје, по тротоарот на кој има дактилна патека наменета за полесно движење на лицата со оштетен вид,...

Робови на технологијатa

За десетина години секое второ дете на планетава ќе има некаков вид на говорно – јазично нарушување, а една од причините е прераната, неконтролирана и постојана изложеност на паметни...

НАПУШТЕНИ КУЛТУРНИ МОЖНОСТИ

Искршени прозори, метални скали кои недостигаат, демолирани лифтови, расфрлани шрицови насекаде, ѓубре, шут и непознати течности… Влегувањето во напуштената скопска фабрика „Купрум“ наликува на сцена од култните хорор филмови...

ТИВКИТЕ БАЛКАНСКИ УБИЈЦИ

„Ми се случило наутро, да се обидам да земам воздух, но да не можам од тешката миризба! Некогаш изгледа како се наоколу да е полно со прашина, прашина за...

АВТОМОБИЛСКА ДЕПОНИЈА

Од 361.000 увезени возила, само 61.000 се нови, ова покажува дека возниот парк во земјава е исклучително стар „Се продава „Голф 5“ произведен во 2004 година со поминати 250.000...

КАРАНТИНСКО ОБРАЗОВАНИЕ

Голем број од вкупно 257.220 ученици во државава немаат пристап до таканаречените „дигитални училници“. Најголем дел од нив потекнуваат од социјално ранливи семејства.  Првоодделенецот Јан Попов и неговата мајка...

Инфраструктурно слепо црево на Балканот

Балканско инфраструктурно слепо црево. Вака слободно може да се нарече Македонија која изминативе три децении не успеа да изгради соодветна патна и железничка инфраструктура заостанувајќи зад сите балкански држави....