„Никој не е слободен додека сите не се ослободиме!“

Со оваа порака беше одбележана првата парада на гордоста.
Автор: Сунаи Сабриоски
Камера и фотографии: Крсте Шупев Монтажа
Монтажа: Крсте Шупев
Продукција: Види Вака

На првата парада на гордоста во Скопје на која, меѓу другите, учество зедоа многу политичари, дипломати, како и активисти за човекови права. Бројот на граѓани кои сакаа да изразат поддршка беше голем, а дел од нив гордо чекореа со нивните деца, кои живеат отворено како гееви, лезебејки, бисексуцалци. Во Скопје се случи првата парада на гордоста. Градот, учесниците и организаторите се благодарни дека настанот помина мирно и дека не се случија никакви поголеми инциденти, освен повремени провокации на неколку случајни минувачи. Оваа иницијатива ја охрабрија и поддржаа многу познати активиски и јавни личности од земјата и регионот. Сите заедно испратија заедничка порка дела љубовта е љубов без разлика на различностите и средините во кои живееме.

Маршот се совпадна со 50-годишнината од „Бунтот во Стоунвил“ во Њујорк, што се смета за почеток на активните заложби и борби за правата на ЛГТБ заедницата. Кочо Андоновски, еден од првите кои отворено прозбореа за својата сексуална ориентација во државата потсети на 50-годишнината од бунтот Стоунвол, серијата судири на ЛГБТ заедницата со полицијата во населбата Гринич Вилиџ во Њујорк, која сега се памети како клучен настан во раѓањето на ослободителното геј-движење од 70-тите и 80-тите.

Од другата страна на центарот на градот, пак, се одржа најавениот контра-протест предводена од претставници од сите религиски заедници. Со зурли и тапани, оро и молитви се одржа протестот за зачувување на традиционалните вредности.

На првата парада на гордоста во Скопје на која, меѓу другите, учество зедоа многу политичари, дипломати, како и активисти за човекови права. Бројот на граѓани кои сакаа да изразат поддршка беше голем, а дел од нив гордо чекореа со нивните деца, кои живеат отворено како гееви, лезебејки, бисексуцалци. Во Скопје се случи првата парада на гордоста. Градот, учесниците и организаторите се благодарни дека настанот помина мирно и дека не се случија никакви поголеми инциденти, освен повремени провокации на неколку случајни минувачи. Оваа иницијатива ја охрабрија и поддржаа многу познати активиски и јавни личности од земјата и регионот. Сите заедно испратија заедничка порка дела љубовта е љубов без разлика на различностите и средините во кои живееме.

Маршот се совпадна со 50-годишнината од „Бунтот во Стоунвил“ во Њујорк, што се смета за почеток на активните заложби и борби за правата на ЛГТБ заедницата. Кочо Андоновски, еден од првите кои отворено прозбореа за својата сексуална ориентација во државата потсети на 50-годишнината од бунтот Стоунвол, серијата судири на ЛГБТ заедницата со полицијата во населбата Гринич Вилиџ во Њујорк, која сега се памети како клучен настан во раѓањето на ослободителното геј-движење од 70-тите и 80-тите.

Од другата страна на центарот на градот, пак, се одржа најавениот контра-протест предводена од претставници од сите религиски заедници. Со зурли и тапани, оро и молитви се одржа протестот за зачувување на традиционалните вредности.

На првата парада на гордоста во Скопје на која, меѓу другите, учество зедоа многу политичари, дипломати, како и активисти за човекови права. Бројот на граѓани кои сакаа да изразат поддршка беше голем, а дел од нив гордо чекореа со нивните деца, кои живеат отворено како гееви, лезебејки, бисексуцалци. Во Скопје се случи првата парада на гордоста. Градот, учесниците и организаторите се благодарни дека настанот помина мирно и дека не се случија никакви поголеми инциденти, освен повремени провокации на неколку случајни минувачи. Оваа иницијатива ја охрабрија и поддржаа многу познати активиски и јавни личности од земјата и регионот. Сите заедно испратија заедничка порка дела љубовта е љубов без разлика на различностите и средините во кои живееме.

Маршот се совпадна со 50-годишнината од „Бунтот во Стоунвил“ во Њујорк, што се смета за почеток на активните заложби и борби за правата на ЛГТБ заедницата. Кочо Андоновски, еден од првите кои отворено прозбореа за својата сексуална ориентација во државата потсети на 50-годишнината од бунтот Стоунвол, серијата судири на ЛГБТ заедницата со полицијата во населбата Гринич Вилиџ во Њујорк, која сега се памети како клучен настан во раѓањето на ослободителното геј-движење од 70-тите и 80-тите.

Од другата страна на центарот на градот, пак, се одржа најавениот контра-протест предводена од претставници од сите религиски заедници. Со зурли и тапани, оро и молитви се одржа протестот за зачувување на традиционалните вредности.

На првата парада на гордоста во Скопје на која, меѓу другите, учество зедоа многу политичари, дипломати, како и активисти за човекови права. Бројот на граѓани кои сакаа да изразат поддршка беше голем, а дел од нив гордо чекореа со нивните деца, кои живеат отворено како гееви, лезебејки, бисексуцалци. Во Скопје се случи првата парада на гордоста. Градот, учесниците и организаторите се благодарни дека настанот помина мирно и дека не се случија никакви поголеми инциденти, освен повремени провокации на неколку случајни минувачи. Оваа иницијатива ја охрабрија и поддржаа многу познати активиски и јавни личности од земјата и регионот. Сите заедно испратија заедничка порка дела љубовта е љубов без разлика на различностите и средините во кои живееме.

Маршот се совпадна со 50-годишнината од „Бунтот во Стоунвил“ во Њујорк, што се смета за почеток на активните заложби и борби за правата на ЛГТБ заедницата. Кочо Андоновски, еден од првите кои отворено прозбореа за својата сексуална ориентација во државата потсети на 50-годишнината од бунтот Стоунвол, серијата судири на ЛГБТ заедницата со полицијата во населбата Гринич Вилиџ во Њујорк, која сега се памети како клучен настан во раѓањето на ослободителното геј-движење од 70-тите и 80-тите.

Од другата страна на центарот на градот, пак, се одржа најавениот контра-протест предводена од претставници од сите религиски заедници. Со зурли и тапани, оро и молитви се одржа протестот за зачувување на традиционалните вредности.

Facebook
Twitter
LinkedIn