ИСТРАЖУВАЊА

Полициска бруталност: Невидлива за системот, видлива на камера

Брзата реакција на МВР за санкционирање на припадниците од своите редови заглави во судските лавиринти.

јуни | 2021

Борбата за чист воздух
на судска вага

Кога граѓаните најмногу го чувствуваат аерозагадувањето, пред Скопскиот граѓански суд беше изгубена првата правна битка за почист воздух.

јануари | 2021

Тужат роднини засоцијална помош

Во граѓанскиот суд во Скопје лица во социјален ризик биле упатувани да тужат родители и роднини за да се стекнат со право на гарантирана минимална помош.

декември | 2020

Лавиринтот на правдата

Административната правда е спора, забележува и Европската комисија. Институциите, пак, се жалат на несоработка и неспроведување до крај на нивните одлуки

декември | 2020

Договорите на определено време да не го определуваат и мајчинството

Македонските закони досега не ги штитеа бремените жени и идните мајки на работното место.

ноември | 2020

Компјутери со човечко срце

Борче Стаменов од Кавадарци, познат по иницијативата „Донирај компјутер“, за само неколку месеци подари приближно 400 компјутери.

ноември | 2020

Маските да останат и по пандемијата

Загадувањето на воздухот не е проблем кој е присутен во една земја и нечистиот воздух не запира на границите на една држава.

јули | 2020

Инфраструктурно слепо црево на Балканот

Македонија не успеа да изгради соодветна патна и железничка инфраструктура заостанувајќи зад балканските држави.

мај | 2020

Заробените бели дробови на градот

Мапата на задавени дрвја до јануари годинава, броеше 840 стебла, од нив 608 стебла се во непосреден контакт со цврст материјал.

мај | 2020

Инвестирање во земјоделие, вакцина за идни пандемии

Земјите кои произведуваат доволно храна ќе можат да се справат со застојот на економијата, затворените граници и зависноста од од резервите.

април | 2020

“Карантинско образование”

Голем број од вкупно 257.220 ученици во државава немаат пристап до таканаречените „дигитални училници“. Најголем дел од нив потекнуваат од социјално ранливи семејства.

април | 2020

“Автомобилска депонија”

Старите автомобили го преплавија целиот регион. Од 361.000 увезени возила, само 61.000 се нови. Ова значи дека возниот парк во земјава е исклучително стар.

март | 2020

“Тивките балкански убијци”

Термоцентралите на јаглен во Македонија и Косово се едни од најголемите загадувачи во Европа, цената на евтината струја се плаќа со илјадници животи.

март | 2020

“Напуштени културни можности”

Десетици објекти во Македонија со децении се напуштени. Прошетајте со тимот на Види Вака во дел од нив во новото истражување “Напуштени културни можности”

март | 2020

“Студентските домови”

Види Вака ги истражуваше состојбите и условите за живеење во студентските домови во Скопје. Разговараше со надлежните и пренесува плановите.

февруари | 2020

“Непопишани”

Македонија 18 години нема спроведено попис. Годинава пописот е одложен поради изборите што значи следната година останува како опција за ново попишување.

февруари / 2020

“Робови на технологијатa”

Модерната технологија, не смее да се смета за лоша и да се запостави таа мора да се употребува, но да не се злоупотребува.

јануари | 2020

“Водни депонии”

Годишно во Македонија се испуштаат отпадни води со кои би можеле да се наполнат две Охридски езера.

август | 2019