Жените во Македонија

„…Сирма ми камен натфрли
десет чекори потамо;
и седемдесет дружина
одбраа Сирма војвода“
Жените во Македонија секогаш имале важна улога во општеството
Голем дел од нив учествувале во историски битки- рамо до рамо со мажите
Денес, 49,9 % од населението во Македонија се жени

Сепак се уште не се еднакви и се дискриминираат по многу основи

„10 бремени жени избркани од работа од текстилна фирма“
„Жените во Македонија дискриминирани при вработувања и на работното место“
„Малолетна Македонка продадена за брак во Хрватска“
Хелсиншкиот комитет направи графици за состојбата со жените во руралните средини

По образование , според статистиката, се подобри од мажите
Во 2016 во земјава дипломирале 4.787 жени, 1.107 магистрирале, а докторирале- 111
ИЗВОР: Државен завод за статистика
Во политиката жените се малцинство
Има само 6 градоначалнички, 4 министерки и 45 пратенички
Минатата година, Советот на Европа побара поголеми права за жените во Македонија

Жените во Македонија

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.