Дали знаете дека на #ЛокалниИзбори2017 помалку од 6% се жени кои се кандидати за градоначалник?

Локалните избори 2017 се со предзнак машки или „тестостерон“ избори
Жените повторно се во длабока сенка
Помалку од 6% од потенцијалните градоначалници се жени- од 260 кандидати само 15
СДСМ предложи 6, ВМРО-ДПМНЕ-4, Левица-1, ДУИ-1, БЕСА-1, а две кандидатки се независни
59% од населението воопшто не води сметка за родова застапеност
Досега со 81 општина во Македонија управуваа само 4 жени
Во 1996 и 2009 ниту една жена не била избрана за градоначалник
Според изборниот законик, 40 отсто од кандидатите треба да бидат жени
Тоа се компензира со советничките листи, но жените се најзастапени во долниот дел од списокот
Во актуелниот пратенички состав во Собранието 34% се жени

Дали знаете дека на #ЛокалниИзбори2017 помалку од 6% се жени кои се кандидати за градоначалник?

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.