Возови

Првата јавна железница во Македонија воспоставена е на 9 август 1873 помеѓу Скопје и Солун
Во Македонија има 699 километри пруга, а Македонски железници поседуваат 1.525 товарни вагони, 75 патнички вагони, 40 дизел и 16 електро локомотиви
Во возниот парк има 11 дизел моторни возови и 4 електромоторни возови
Возот некогаш бил единствено и омилено средство за превоз, но денес поретко се користи во Македонија
Тројно е намален бројот на патници кои патувале со воз во периодот од 2011 до 2017 година
(Извор: Макстат база на податоци)
Во 2011 година со воз биле превезени вкупно 1.421.403 патници
Речиси половина милион патници помалку имало во наредната 2012 година
Во 2017 година биле превезени 500.315 патници
За трипати е помал и бројот на километри што ги поминале возовите
Во 2011 возовите поминале 145.291 км, а 2017 58.721 км

Возови

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.