Меѓународна возачка

Од 1 јули меѓународна возачка дозвола се вади само со потврда од МВР дека немате забрана за возење

Потврдата чини 50 денари административна такса

Оние со забрана ќе се стрпат за возење во странство до нејзино истекување

За возење во странство потребен е зелен картон и патничко осигурување

Сообраќајните прописи во другите држави се слични на македонските

Ограничување на брзината речиси секаде е 50 км во населено место, 120 км на автопат

Во сите држави забрането е зборување на мобилен

Дете до 3 години мора да седи во детско седиште, до 12 години на задно седиште

Казниво е возење без појас, без вклучени светла, непоседување на триаголник, рефлектирачки елек, прва помош или ПП апарат

Ваков прекршок може да ве чини казна од неколку стотини евра

Меѓународна возачка

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.