Закон за јазици

Зошто целиот текст од законот за употреба на јазиците никогаш не беше испратен на анализа во Венецијанската комисија?

Ветување дека законот ќе се најде пред Венецијанската комисија имаше уште пред неговото донесување во 2017 година

Во меѓувреме, наместо целиот текст Османи рече дека испратиле само три одредби од Законот

Тоа е во делот на двојазичноста на парите, на униформата на одбраната и на хартиите од вредност. Само тие три сме ги пратиле во Венецијанска комисија за да не ризикуваме целиот закон да ни падне заради тие три одредби.

Европската комисија неколкупати нагласи дека очекува целиот закон да биде испратен пред Венецијанската комисија

Законот деновиве стапува на сила, а ветувањето остана само на хартија без конкретен одговор дали и кога тоа ќе биде сторено

Со заклучок на Владата кога законот беше усвоен е предвидено преку Министерство за надворешни работи , Министерството за правда да го однесе за мислење во Венецијанската комисија. Сите препораки за тие отворени прашања треба да се инкорпорираат во законот.

Закон за јазици

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.