Иванов нема да го потпише указот за законот за јазици оти смета дека е репресивен и го фаворизира албанскиот јазик.

Претседателот Иванов еден ден пред законскиот рок одлучи да стави вето на Законот за употреба на јазиците
*Нема да го потпише указот за законот за кој смета дека е репресивен и го фаворизира албанскиот јазик
Пратениците повторно може да одлучуваат и со 61 глас ЗА, законот би стапил на сила
Потоа оспорувањето ќе биде можно единствено пред Уставниот суд
Албанскиот треба да биде службен јазик во државните институции на целата територија
Двојазични ќе бидат патоказите, граничните премини, називи на институции, поштенски марки, уплатници, бандероли…
Судии и обвинители исто така ќе можат да го употребуваат албанскиот јазик
Венецијанската Комисија ќе одлучува за двојазичност на парите и униформите
СДСМ и албанскиот блок ја поддржаа проширената употреба, а ВМРО-ДПМНЕ не учествуваше во расправата
Бројни уставни експерти и лингвисти сметаат дека законот е противуставен и надвор од Рамковниот договор
Допрва ќе се пресметува колку ќе ја чини државата примената на новиот закон

Иванов нема да го потпише указот за законот за јазици оти смета дека е репресивен и го фаворизира албанскиот јазик.

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.