Холандска амбасада: Велосипеди

„Скопје отсекогаш бил велосипедски град , само ние тоа го имаме заборавено низ годините. Кога татко ми ми има раскажувано како изгледало Скопје и колку велосипеди имале тогаш и дека луѓето сосема нормално оделе на работа.“
„Кога ние пораснавме сфативме дека е многу помодерно и ин, како што викаат денеска, да имаш автомобил отколку да возиш велосипед.“
Скопје сонува повторно да стане велосипедски град
94 % од површината на градот е рамна и има идеални можности за велосипедизам
Сепак, велосипедистите се реткост на улиците
Во Холандија има 22.5 милиони велосипеди, а 24 % од жителите возат велосипед преку цела година
Возат дури 17 % од повозрасните кои се над 65 години

Во Холандија има колу 35.000 километри велосипедски патеки меѓу кои и првата соларно-осветлена патека во светот

Холандската амбасада во Македонија го промовира велосипедизмот како начин на борба против аерозагадувањето

“Холандската амбасада беше предвесник на многу активности кои беа наменети или насочени во делот на промоција на велосипедот како јавно или како транспортно средство во градот, како еднаков учесник во сообраќајот.“

Велосипедската култура ја промовираат сите вработените во амбасадата и амбасадорот

„Јас сум среќен што возам велосипед во Скопје колку што можам почесто. Тоа и извонреден начин да се стекнат пријатели“
„Секогаш кога сум на велосипед во Скопје, препознавам луѓе, луѓето ме препознаваат мене и често застанувам покрај патот за муабет.“

Холандска амбасада: Велосипеди

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.