Велигденски зајак

Еден од симболите на Велигден е зајакот
Велигденскиот зајак е популарен во западните земји
Симбол за Велигден кај нас е јајцето, но се’ почесто се популаризира и зајакот
Во разни форми и сувенири го има и во Македонија
Па зајакот е нешто како друга работа во Македонија. Не ги несе јајцата и зајакот нема никаква конекција со јајцата. Има некаква заинтересираност кај луѓето и затоа и се продава. Знам дека Easter Bunny имаше во Америка, како што е кај нас велигденските работи со јајцата. Тие имаат нешто како зајак собира јајца.
Бобан Трајковски
Продавач во Дисконт „М“
Во Библијата никаде не се појавува како дел од религијата
Потекнува од паганските празници поврзани со пролетта, пред развитокот на христијанството
Легендата вели дека зајакот е поврзан со германската божица Еостра
Затоа тој е симбол на плодноста, благосостојбата и просперитетот

Велигденски зајак

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.