Улици со женски имиња

29 улици од стотиците во Скопје носат име на жена
Жени кои го менувале светот, но и револуционерки од македонската историја
Се меѓу имињата со кои се крстени улици во главниот град
Во оваа бројка се вклучени и улици кои се посветени на жени како 8-ми март
„Најженска“ општина е Кисела Вода во која осум улици се именувани по жени
Најзастепено е името на скопјанката Мајка Тереза
По неа покрај булевар, именуван е и мост и плоштад , сите во општина Центар
Лани Град Скопје ги праша граѓаните како сакаат да се викаат улиците на кои живеат
Беа предложени 1.600 имиња, а во потесен избор се влезени имињата и на шест жени
културните уметници: кралицата на ромската музика Есма Раџепова,
актерките Мери Бошкова, Неда Гешоска и Тодорка Кондова
поетесата Даница Ручигај и вајарката Борка Аврамова
(за овие имаш слики во фолдер, може да се договориме како да ги разиграме со некоја позадина)
Листата со предлози за имиња, без нивната локација
Треба да ја одобри Владата, a конечниот збор го има советот на Град Скопје

Улици со женски имиња

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.