Историја на туристи

Пред три децении во Македонија имало и по неколкупати повеќе туристи отколку денес
Во периодот од 1982 до 1989 година земјата ја посетувале над 1 милион туристи годишно
Рекорден број туристи имало во 1987 година– 1.183.160 туристи од кои 689.016 биле странски туристи
Истата година туристите оствариле 3.978.028 ноќевања, бројка што не е надмината цели три децении
Само за споредба, во 2017 Македонија ја посетиле вкупно 998.841 туристи кои оствариле 2.775.152 ноќевања
Бројот на туристи вртоглаво опаднал поради распадот на СФРЈ и војните во регионот
Најмалку странски туристи имало за време на конфликтот во 2001, само 98.946

Историја на туристи

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.