2 милиони евра во субвенции, ниту една квалитетна песна

Државата од 2014 досега дала 2 милиони евра субвенции за македонска музика
Целта беше стимулирање на музичарите да креираат забавна, народна и музика за деца
Субвенции се доделуваа за: таленти, афирмиран, истакнат и врвен изведувач
Предност имаа композиции за воздигнување на семејни вредности, многудетните семејства и афирмирање на историјата на Македонија
Ако се мери по тоа каква музика е создадена субвенционирањето, според многумина, е неуспешен проект
МРТВ на 5 јануари објави резултати од конкурсот од Законот за поддршка на домашната музичка продукција
Но, Министерството за култура предложи укинување на законот, бидејќи не ја исполнува функцијата за која е донесен

2 милиони евра во субвенции, ниту една квалитетна песна

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.