Социјална помош

Социјалната помош се зголеми за речиси 300%
Наместо досегашните 3.900 денари, ќе изнесува над 11.000 денари
Семејство во кое има четворица возрасни, од кои едно лице не е способно за работа ќе добива 11.700 денари
Помошта за четиричлено семејство од двајца возрасни и две деца ќе изнесува 10.600 денари
Измените се предвидени во Законот за социјална заштита и стапија на сила откако претседателот Пендаровски го потпиша законот
Износот од 11.700 денари се доближува до минималната плата која изнесува 12.000 денари
Според одредени оценки, ваквата мерка може да ги дестимулира лицата кои добиваат минимална плата
И дека се врши дополнителен притисок врз стопанството за уште повисок минималец
Власта уверува дека за ваквите семејства стимул ќе биде олеснетата процедура за детски додаток и додаток за образование
Со нив во семејство со една минимална плата би можело да има дополнителни 5.000 денари

Социјална помош

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.