Фестивал на забавни мелодии „Скопје Фест“

„Ова песна малечка, срце ми се роди. Толку да си далечна, да ме води кајшто ме чекаш ти.“
Изведувач: Андреј Сопронов; Песна: „Песна малечка“ (1971)
Фестивалот на забавни мелодии „Скопје Фест“ низ годините создаде многу евергрини
Нина Спирова, Зоран Милосављевиќ, Импулси, Зафир Хаџиманов, Љупка Димитрова, Драган Мијалковски, Виолета Томовска…
Се имињата кои низ годините беа дел од сцената на Фестивалот за забавни мелодии
„Песна си ти Македонко, тивка од роден крај.“
Изведувач: Армен Сурмејан; Песна: „Песна си ти Македонко“ (1971)
да се спои со другата песна:
Роден крају, ти си сон, ти си мој. Крају роден, ти си дом, живот мој.
Изведувачи: Квартет Импулси; Песна: „Роден крај“ (1974)
Првиот фестивал се одржал во 1968 во Универзална сала каде се одвивал и во наредните 12 години
Подоцна, во 90-тите години на минатиот век „Скопје Фест“ повторно оживеа
Во 1998 година, Фестивалот започна да се користи за национална селекција за Евровизија
Фестивалот на забавни мелодии изминативе децении доживеа големи промени
Но, во минатото ќе остане на листата на најголемите музички настани што се одржувале во Југославија
„О љубов неверна, дај ми едно утро свое. Сал тага чемерна, само немир носи денов мој.“
Изведувач: Зафир Хаџиманов; Песна: „Љубов неверна“ (1978)

Фестивал на забавни мелодии „Скопје Фест“

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.