Над 440.000 лица во земјава живеат под прагот на сиромаштијата со 214 денари на ден

Над 440.000 лица во земјава живеат под прагот на сиромаштијата со 214 денари на ден

Секое четврто четиричленo семејствo живеe во сиромаштија

Пензионери, невработени, но и вработени ја сочинуваат армијата сиромашни во земјава

Просечната плата во Македонија изнесува 360 евра, но една петина од сите вработени во земјава се во индустрии каде минималната плата е 150 евра

На нив им требаат три месеци за да заработат доволно за синдикална кошничка за едно четиричлено семејство која во октомври изнесуваше 530 евра

Трошоците за храната и сметките во синдикалната кошничка, без хигиена, превоз и облека, чинат повеќе од една просечна плата

Сепак, најтешко им е на невработените кои во земјава ги има дури 227.000 или околу 24 проценти

Над 440.000 лица во земјава живеат под прагот на сиромаштијата со 214 денари на ден

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.