Балканскиот рис е критично загрозен со околу 30 возрасни единки во земјава.

Се зголемува бројот на единки на загрозениот балкански рис во Македонија
Фотокамерите „уловија“ мајка со рисче на планината Јабланица
За прв пат е фотографирана мајка со младенче на оваа планина
Фотографиите се потврда дека рисот се размножува и надвор од неговото јадрено подрачје- паркот Маврово
Балканскиот рис е критично загрозен со околу 30 возрасни единки во земјава
Криволовот и намалување на неговиот плен се најсериозни закани за опстанокот
Рисот е национален симбол и се наоѓа на монетата од 5 денари
Македонското еколошко друштво од 2008 лобира и Јабланица да стане национален парк
Со тоа посериозно би се заштитил рисот кој очигледно го има и на Јабланица

Балканскиот рис е критично загрозен со околу 30 возрасни единки во земјава.

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.