Македонија е 7-ма во светот во фрлање храна по глава на жител.

Македонија е 7-ма во светот во фрлање храна по глава на жител.
5.000 тони храна кои се безбедни за јадење завршуваат на депониите.
13.000 луѓе би можеле да имаат по 3 оброка дневно со фрлената храна.
Парадоксот е што 445.000 жители на Македонија јадат по еден оброк на ден.
180.000 луѓе живеат со помалку од 60 денари на ден
Во 2015 година започна проектот „Ретвитни оброк“ за да им се помогне на овие луѓе.
Со законското решение се бара ослободување на данокот за храна што се донира.
ЕУ планира да го намали отпадот на храна на 30 отсто до 2025 година.

Македонија е 7-ма во светот во фрлање храна по глава на жител.

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.