Референдум

Една година измина од референдумот кој ја измени поновата македонска историја
На 30 септември 2018 граѓаните гласаа ЗА и ПРОТИВ Договорот со Грција како услов за членство во ЕУ и НАТО
На гласање излегоа 666.743 граѓани или 36,91 проценти и не беше исполнет цензусот од 50 % +1 за успешен референдум
Од оние кои гласаа- 609.813 беа ЗА, а 37.700 ПРОТИВ
Владата одлучи референдумот да биде консултативен и резултатот го протолкува како јасно изразена поддршка за Договорот од Преспа
Опозицијата, голем број експерти, граѓански организации апелираа дека граѓаните не ја прифатиле спогодбата и се против промена на името
Наспроти ова уставните амандмани беа испратени на усвојување во Собранието и пратениците на почетокот на годинава ги усвоија
Република Македонија стана Република Северна Македонија
Државјанството се именува како Македонско/Граѓани на Република Северна Македонија

Референдум

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.