Каков е вашиот став за референдумот за името-дали да се спроведе и дали ни треба одлучувачки или консултативен референдум?

Намалување на цензусот за референдумот за името е опција која Владата не ја исклучува
Според сегашното решение, за цензус е потребно да гласаат повеќе од 50 % од граѓаните со право на глас
За успешен референдум, повеќе од 50 % од тие што гласале треба да се изјаснат ЗА
Со 1.800.000 гласачи на избирачкиот список калкулацијата би била следна
900.001 гласачи треба да излезат за цензус, а 450.001 да гласаат ЗА со цел граѓанското изјаснување да се прогласи за успешно
ВМРО-ДПМНЕ најави дека ќе гласа против на референдумот, но ако бојкотира тешко ќе биде достигнат прагот на излезност
Спроведувањето референдум е регулирано со Устав и Закон
Според Уставот, одлуката од референдумот е задолжителна (Член 73)
Законот за референдум пак познава одлучувачки и консултативен референдум
И само одлуката од референдумот за одлучување е задолжителна (Член 8)
Референдумот за ратификација на меѓународни договори може да биде пред или по гласањето за тој договор во парламентот (Член 24)

Каков е вашиот став за референдумот за името-дали да се спроведе и дали ни треба одлучувачки или консултативен референдум?

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.