Верските обреди во образовните институции зачестија - Ифтарот во Радовиш причина за реакција на надлежните

Верските обреди се уште се дел од образованието во Македонија
Ифтарот во училиште во Радовиш како да ги разбуди надлежните
Министерството за образование побара строго почитување на законите
Казните од 1.120 евра за директорката и 1.600 евра за училиштето треба да бидат предупредување
Директорката дозволила нарушување на секуларноста на училиштето и може да биде разрешена
Законот забранува злоупотреба на децата поради политичко или верско организирање и дејствување
Ифтарската вечера со локален оџа не е прв случај на инволвирање деца во верски обреди
Деца беа ангажирани деца да пеат и бадникарски песни во некои општини
Во јули минатата година бурни реакции имаше и за обредите во градинката Пчела во Чаир
Во Пробиштип учителки носеа ученици да се молат во црква
Во Македонија верската настава не е дозволена во предучилишните паралелки и основните училишта

Верските обреди во образовните институции зачестија – Ифтарот во Радовиш причина за реакција на надлежните

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.