На секои 100.000 жители во Македонија има по 40 заболени од рак на белите дробови

На секои 100.000 жители во Македонија дури 40 боледуваат од рак на белите дробови
Овој поразителен податок ја смести Македонија на светскиот врв по бројот на случаи на рак на белите дробови
Македонија е подобро рангирана само од Северна Кореја, Србија и Унгарија
(Извор: Рефлектор)
Причините за неславното четврто место во број на заболени од најсмтоносниот рак се многубројни
-пушење
-загаден воздух
-генетски предиспозиции
Годишно околу 1.700.000 луѓе умираат од рак на белите дробови
(Извор: Светска здравствена организација)
Намалување на пушењето и почистиот воздух би можеле да ја намалат оваа црна статистика

На секои 100.000 жители во Македонија има по 40 заболени од рак на белите дробови

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.