Пулмонална хипертензија

Ѓургица Ќаева боледува од пулмонална хипертензија

Само 15 луѓе во Македонија ја имаат дијагностицирано оваа ретка болест

Ќаева е иницијатор на хуманитарно трчање за подигнување на свеста за пулмоналната хипертензија

Затоа што преку тркачите и велосипедистите сме видени ние, пациентите со пулмонална хипертензија, кои имаме едноставно невидлив инвалидитет. За нас е тешко и да пешачиме, а ова веќе е нешто големо. Ете видовте на целта кога остануваат без здив, тоа е тоа што ние го осеќаме нонстоп.

Од Струмица до Гевгелија се трчаше во еден здив 50 км за поддршка на луѓето кои ја имаат оваа ретка болест

Поддршка за настанот „Трчаме со Николчо“ даде маратонецот Николчо Ѓоргиев кој допатува од Швајцарија

Би порачал за сите добри луѓе да се занимаваат со спорт. Го направив овој подвик за Ѓургица Каева, за луѓето кои боледуваат од оваа болест, реткост е сепак. Да обрнеме внимание, да ги поддржиме со секој акт.

Лековите за лицата со пулмонална хипертензија се скапи

Месечен третман чини 500 евра, но ако болеста е во поодмината фаза потребни се од 3.000 до 10.000 евра

Годишно од еден до двајца пациенти умираат од пулмонална хипертензија

Во собраниска процедура е закон со кој треба да се промени позитивната листа на лекови

Во светот има 12 регистрирани лекови за пулмонална хипертензија

Пулмонална хипертензија

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.