Планинари по четврти пат ја совладаа Првата македонска западна трансберзала

Планинари по четвртти пат ја совладаа Првата македонска западна трансверзала
Најтешката патека е круна на македонското планинарство
Се протега на должина од 200 км, на надморска висина од над 2000 метри
Од пријавени 28 во извидничкиот центар во Охрид стигнаа 22 планинариПрвите 5 дена сме во комплетна изолација, поаѓајќи од планинарскиот дом Љуботен, па сè до Маврово. Значи, се наоѓаме на надморска височина цело време над 2100 метри. Логистика не постои, значи логистиката е во ранецот, храна, шатори… , Зоран Тодоровски (Планинарско Друштво Трансверзалец)
Оваа траса за прв пат била помината во 1974
Конфликтор во 2001 ја прекинал планинарската традицијата
Во 2014 планинарското друштво „Трансверзалец“ повторно ја организираше оваа трансверзала
Услови постојат. Така што, потребна е само желба кај луѓево, без разлика на возраста. Да се пријават на тие акции. И на крајот, кога ќе се чувствуваат, физичко и ментално способни да се пријават и да ја освојат круната на планинарството, односно македонската западна трансверзала, првата, Зоран Тодоровски (Планинарско Друштво Трансверзалец)

Планинари по четврти пат ја совладаа Првата македонска западна трансберзала

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.