Црквата не треба да се занимава со дневнополитички прашања. Но...

“Црквата не треба да се занимава со дневнополитички прашања и партиски престрелки” Владика Тимотеј (во телоп со слика)
Балканската реалност сепак е поинаква-црквата и политиката често одат рака под рака
За спорот за името освен политичарите со свој став се огласија и црковни лица од Македонија и Грција
Имаат цврсти позиции без подготвеност за отстапки
На протестите во Скопје, слично како и во Солун, свештени лица ја предводеа колоната
Владиците Агатангел и Петар се меѓу најгласните противници за менување на името
Владика Петар – Јас мислам дека најмногу ќе ни помогнат браќата Грци за да не се смени името со тоа што нема да отстапат од црвените линии нивни и така Господ ќе најде начин како ќе ја спаси Македонија.
Евентуалното ново име го поврзуваат и со името на црквата
Владика Агатангел – Го сменија името на Воден, ставија грчко име го сменија името на Лерин, ставија грчко го сменија на Костур, го сменија на Солун, сега сакаат на целата наша македонска земја да и го сменат името или пак да додадат додавка.
Грчката црква засега нема разноликост во ставовите околу прашањето за името
Но Агатангел и Петар немаат колективна поддршка од Синодот на МПЦ

Црквата не треба да се занимава со дневнополитички прашања. Но…

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.