Поскапување на леб

Од неодамна јадеме поскап леб за два до три денари

Причина за поскапувањето од 20 отсто на лебот се повисоките цени на брашното и пченицата

Главното прашање е дали новата цена на лебот ќе предизвика и други поскапувања

Едно просечно македонско семејство троши 37.8 % од буџетот за храна и пијалоци

Проектираната инфлација за 2018 е 1.6%, а предвидувањата за 2019 се дека ќе биде 2 %

Владата тврди дека ја следи ситуацијата и ако е потребно ќе интервенира од стоковите резерви

Засега поскапе само најевтиниот леб односно еден дел од асортиманот на пекарите. Имаме доволно резерви тие се купени со соодветни цени домаќински е направено. Ќе реагираме на време доколку видиме дека тоа зафаќа поголем замав. Сега оставаме реалната економија да ги реши сама по себе проблемите без многу интервенционизам но ако има потреба ќе го направиме тоа.

Поскапување на леб

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.