22 години од смртта на доајенот на театарската уметност Петре Прличко.

22 години се навршија од смртта на доајенот на театарската уметност-Петре Прличко
Ја напуштил гимназијата и се придружил на неколку театарски дружини
Во 1931 основал го основал театарот „Боем“
Во 1944 членувал во партизанскиот театар „Кочо Рацин“ кој подоцна ќе прерасне во МНТ
Делото на Петре суштествено се одбележува со улогата на Јеротие Пантиќ од Сомнително лице
Својот златен јубилеј го одбележа со претставата „Скуп“ од Марин Држиќ
Во својата кариера одиграл 8.000 претстави, 32 филма, 6 драмски текста и 11 драматизации
Во негова чест востановена е наградата за животно дело „Петре Прличко“

22 години од смртта на доајенот на театарската уметност Петре Прличко.

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.