Партиите добиваат по 15 денари за секој освоен глас на избори, но сакаат повеќе за да се намали зависноста од бизнисот и други центри на влијание

За финансирање на политичките партии од буџетот се одвојуваат 0,06 %
Партиите добиваат по 15 денари за секој освоен глас на избори
Условот за да добијат по 15 денари за глас е да освојат 1,5 % од гласовите во изборната единица
Финансиски се помагаат и оние кои немаат пратеник, претседател, градоначалник, член на совет
Партиите се финансираат и преку донации и членарини
Тие имаат обврска да достават финансиски извештај, завршна сметка и извештај за добиените донации
Заев и Мицковски веќе разговараа за новото законско решение за повеќе буџетски пари за партиите
Тоа би требало да ја намали зависноста на партиите од бизнисот и други центри на влијание
За ВМРО-ДПМНЕ законот за финансирање партии и законот за влада според “пржински модел” се поважни од формирањето на ДИК
Изборниот орган пак е услов за спроведување референдум за името

Партиите добиваат по 15 денари за секој освоен глас на избори, но сакаат повеќе за да се намали зависноста од бизнисот и други центри на влијание

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.