Офицерскиот дом бил еден од најубавите објекти на Широк Сокак

Офицерскиот дом бил еден од најубавите објекти на битолски Широк Сокак
Изграден е во 1919 во барокен стил по проект на архитекти од Милано и Виена
Замислен е како синтеза од тврдина и палата
Го градел Абдул Керим Паша-управникот на битолскиот вилает
Објектот го користела и срската војска, ЈНА, АРМ, а гости биле Тито, Карпов, Демирел..
Денес овој споменик на културата намерно е оставен на заборав на времето
Раскошот го заменија искршени прозорци, мувла и влага
Минатата Влада сакаше да го продаде, но граѓаните се противеа
АКТО Фестивалот покренаа акција Офицерски да се врати во функција на културата на Битола
Бараат да се почитува како културно наследство, да се врати на граѓаните и да не се менува

Офицерскиот дом бил еден од најубавите објекти на Широк Сокак

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.