Норт Дам

Богохулно, грешно и без срам
сека вечер мислам покрај Сенa:
што би сторил да e Notre Dame
чудом млада и убaва жена?
Да си в Париз, да си тaка сам
и самота така да те кине…
Еден од основоположниците на современата македонска книжевност, поетот Ацо Шопов во 1955 напишал песна за катедралата Notre Dame
Восхитен од нејзината убавина поетот ги запишал чувствата во песната насловена Notre Dame
Преубавата песна е дел од збирката „Слеј се со тишината“
И тргнувам без надеж, без моќ.
Сена плиска под лотките леки…
Барем да сум само една ноќ
едно кубе на нејните плеќи!

Норт Дам

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.