Димитар Илиевски - Мурато

Диме здраво Диме, како си Диме, кажи? Ете убаво!
Браво Диме, сите сме горди на тебе!
Пред три децении, на 10 мај 1989 година, македонски алпинист Димитар Илиевски-Мурато го допре врвот на светот
Тој стана првиот Македонец што го има освоено највисокиот врв во светот Монт Еверест.
Но радоста набргу се претвори во молк
Мурато не успеа да се врати во базниот логор и официјално се води како исчезнат
Најверојатно останал на висина од 8.200 метри
Долго време постои идеја за симнување на телото на Диме бидејќи се смета дека е позната точната локација
До денес е еден од најголемите алпинисти во историјата на македонскиот алпинизам и спортот воопшто
Во 2005 година под базниот камп на Еверест подигнат е споменик во чест на Димитар Илиевски, а во негова чест спомен-обележје е подигнато и на Пелистер
Посмртно ја има добил наградата Медал за заслуги за Македонија

Диме ти честитаме од се срце, браво Диме, браво!

Димитар Илиевски – Мурато

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.