Cите партии лицитираат со нудење на повисоки плати пред избори

Сиромаштијата и високата невработеност во Македонија се магнет за освојување
гласови
Безмалку сите партии лицитираат со нудење на повисоки плати пред избори
ВМРО-ДМПНЕ нуди најниска плата од 14.000 денари, а СДСМ 16.000 денари до 2020 година
Левица ветува минималец од 15.000 денари, а Коалицијата за промени и правда дури 18.000 денари
Реалноста сепак покажува дека македонската економија не може да ги издржи овие ветувања
*Изјава :Благица Петрески од Finance Think
“Според нашите истражувања постои простор за да порасне минималната плата, којашто во моментов изнесува 10.080 денари, освен во секторите на кожарската и текстилната индустрија каде што изнесува 9.000 денари. Според нашите проектии за 2016-та година минималната плата би имало простор да се зголеми од 11.300 денари, а до 2020 би пораснала до износ од околу 13.000 денари.”
Секое поголемо зголемување од ова може да предизвика контраефект-отпуштање на работници.

Cите партии лицитираат со нудење на повисоки плати пред избори

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.