: Договорот за името е склучен на роденденот на Метју Нимиц, адвокатот од Бруклин, кој 19 години беше медијатор во спорот за името

Метју Нимиц 19 години е специјален претставник на ОН во спорот за името меѓу Македонија и Грција
На 17 Јуни годинава, кога го прослави 79-тиот роденден, го доби најголемиот подарок
Договорот за речиси три деценискиот спор меѓу Македонија и Грција
Дипломецот и постдипломецот на универзитетите во Оксфорд и Харвард е роден во Бруклин
Кариерата ја почнал како правник и адвокат, а бил дел од повеќе адвокатски канцеларии и моќни компании
Во 1977 Џими Картер го именува за советник во Стејт Департментот
Бил Клинтон во 1994 го именува за личен претставник во спорот за името
Потоа беше заменик на Сајрус Венс, тогашен државен секретар и прв претставник на ОН во спорот за името
Нимиц стана медијатор по пензионирањето на Венс во 1999 година
Функцијата ја вршеше за симболична плата од 1 долар годишно

: Договорот за името е склучен на роденденот на Метју Нимиц, адвокатот од Бруклин, кој 19 години беше медијатор во спорот за името

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.