Договорот со Грција за спорот со името би можел да го реши прашањето за граничниот премин Маркова Нога кој е затворен скоро 60 години

Граничниот премин Маркова Нога-Герман бил отворен до 1960-тите кога Грција одлучила целосно да го затвори

Грција со децении одбивала повторно да се крене рампата на преминот кај селото Долно Дупени

Во договорот со Грција се предлага модернизација на постоечките премини и отворање на нови

Месноста го добила името по каменот за кој се верува дека ја чува трагата од стапалото на Крале Марко

Крале Марко се поткачил на камен за да го види малото Преспанско езеро оставајќи трајна трага на каменот

Каменот се наоѓа во дворот на караулата која го носи неговото име

Договорот со Грција за спорот со името би можел да го реши прашањето за граничниот премин Маркова Нога кој е затворен скоро 60 години

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.