Златна камера 300 на фестивалот „Манаки“

Баба Деспина е „актер“ во првиот филмски кадар снимен во Македонија
Сцената како бабата преде во 1905 ја снимиле браќата Јанаки и Милтон Манаки
Со снимката без звук во траење од 1 минута започна кинематографијата на Балканот
Во чест на браќата се одружува меѓународен филмски фестивал во Битола
Фестивалот „Манаки“ е македонски бренд речиси четири децении
Златната камера 300 годинава ја доби Унгарецот Марсел Рев за филмот „Месечината на Јупитер“
Милчо Манчевски доби специјална награда за придонес во филмската уметност
На фестивалот беше прикажан и документарецот „Собирачи“ на тимот на „ВидиВака“

Златна камера 300 на фестивалот „Манаки“

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.