Македонија одбележува 25 години од приемот во Обединетите Нации

Македонија одбележува 25 години од приемот во Обединетите Нации
Годишнината е во екот на најинтензивните преговори со Грција за спорот со името
Македонија беше примена во ОН како 181 земја членка на 8 април 1993 година
Примена е под референцата Поранешна Југословенска Република Македонија (ПЈРМ)
Советот за безбедност му препорача на Генералното Собрание Македонија да биде примена во семејството на народите
Господине Претседател, почитувани делегати, дами и господа, во овој свечен миг, во име на луѓето и владата на Република Македонија, јас сум радосен и среќен да ја изразам благодарноста за поддршката за приемот на Република Македонија како рамноправна членка на Обединетите Нации
Приемот се случи речиси една и пол година по референдумот за независност на 8 септември 1991
Тоа го трасираше патот за прием во повеќе други меѓународни организации
И беше значаен момент за стабилноста на државата по излегувањето од претходната федерација
Примеот во ОН се смета за еден од најзначајните настани во историјата на современа Македонија

Македонија одбележува 25 години од приемот во Обединетите Нации

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.