Лични податоци

Најмногу злоупотреба на лични податоци има на социјалните мрежи и во државната администрација
Дирекцијата за заштита на лични податоци лани примила 359 претставки
250 се за социјалните мрежи, од кои 178 се за лажни и хакирани профили на „фејсбук“
Административците се втори – против нив има 66 пријави дека злоупотребиле лични податоци
Најмногу злоупотреба се врши со собирање и обработка на лични податоци без законска основа
Запишување на матичен број на пријавници на институции и фирми исто така не е дозволено
И изложеност на вработените на постојан видеонадзор е злоупотреба
Злоупотребата може да го чини правното лице до 2.000 евра, а административецот до 500 евра
Во 2016 бројот на претставки до Дирекцијата е удвоен, споредено со 2009 година

Лични податоци

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.