Македонија е длабоко хомофобична земја

Македонија е длабоко хомофобична земја. Во друштво е со Русија, Белорусија, Полска, Албанија, Босна и Херцеговина како нетолерантни кон ЛГБТ заедницата

Седум од десет припадници на ЛГБТ заедницата во земјава биле жртви на насилство поради својата сексуална ориентација. Од нив 7% жртви на сексуално насилство

Центарот за поддршка на ЛГБТ шестпати е напаѓан за четири години. Сторителите ниту еднаш не се фатени.

Кочо Андоновски – Центар за поддршка на ЛГБТ:
Во Македонија постои историска стигма кон хомосексуалците. Тоа почна да се менува бавно, се до 2008 година. Од тогаш почнува да се користи како политички инструмент во негативна конотација, што ја зголеми нетрпеливоста кон ЛГБТ

Македонија одбива со закон да ја заштити македонската ЛГБТ заедница од дискриминација

Секој десети човек во светот и припаѓа на ЛГБТ заедницата, покажуваат истражувања на светско ниво во последните 50 години

Македонија е длабоко хомофобична земја

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.