Покрив на ГТЦ

Најстариот трговски центар во Скопје летово ќе добие зелен покрив

Град Скопје и УНДП вложуваат 500.000 евра во зазеленување на сивилото на кровот на ГТЦ

На површина од 1.800 квадратни метри ќе бидат засадени 29 дрвја и 30 други садници.

Ќе има фонтани и базени, монтажна бина, партерно шаховско поле, кафе-бар и паркинзи за велосипеди

„Овој објект којшто го заштитивме од барокот, а тој што е симбол на нашиот град , да добие што е можно поголема душа, да добие што е можно повеќе атрактивни содржини за да стане повторно едно од главните сврталишта на скопјани.“

Шилегов тврди дека зелениот покрив ќе влијае на намалување на температурата во централното градско подрачје

преку намалување на ефектот на урбаните топлински острови

Покрив на ГТЦ

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.