Термоцентрали - Централите Косово А и Косово Б

Тивки убијци

Вака ги нарекуваат двете термоцентрали на Косово

Се сметаат за најголем извор на загадување во цела Европа

Произведуваат 95% од струјата во оваа земја

Користејќи нискокалоричен лигнит кој екстремно загадува

Косово А е најстарата централа од 1962 година

Веќе одамна требаше да биде целосно затворена, но продолжува со работа

Косово Б е најголемата централа

На неа никогаш не и се сменети електростатските филтри

Двете централи се огромен извор на штетните ПМ2.5 и ПМ10 честички

Од Косово Б годишно се испуштаат 6.324 тони ПМ10 честички

Термоцентрали – Централите Косово А и Косово Б

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.