Покрај Шарпланинецот, Македонија има уште една автохтона сорта кучиња. Караманите се една од најстарите овчарски раси, чувари на домот и се дружељубиви кон децата.

Покрај Шарпланинецот, Македонија има уште една автохтона сорта кучиња

Станува збор за Караманот – една од најстарите овчарски раси

Пред 20 години беше на работ на исчезнување

Благодарение на неколку ентузијасти денес во Македонија има околу 200 единки

Кинолошкиот клуб „МОК Караман“ работи на ревитализација на расата

Караманите се чувари на домот и се дружељубиви кон децата
Висината им достигнува до 75 сантиметри, а просечната тежина 45 кг.
Следна цел е официјално признавање на расата од Светската кинолошка федерација
На 25 ноември во Скопје ќе се одржи првата специјализирана изложба на Карамани

Покрај Шарпланинецот, Македонија има уште една автохтона сорта кучиња. Караманите се една од најстарите овчарски раси, чувари на домот и се дружељубиви кон децата.

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.