Кајакари од Македонија и Грција во знак на пријателство ќе одат на патување од Вруток до Солун

Во Македонија-Вардар, во Грција- Аксиос
Истата река со две имиња е опеана во „Илијада“ на Хомер
Вардар е врската за надеж и пријателство помеѓу двете држави
На 11 јуни учесници од Грција и Македонија со кајаци ќе тргнат на патување долго 388 километри
Почетокот е изворот на реката Вардар-Вруток
По 7 дена ќе стигнат до делтата на Вардар кај Солун, место кое е национален парк
ИЗЈАВА во слика
„Целта на оваа експедиција е да покажеме дека граѓаните на двете земји имаат моќ да се издигнат над политичките разлики, да се обединат и да соработуваат за зеднички цели и планови, и да воспостават подобар диалог и пријателство.“ Михаил Пеневски- Извршен Директор Vardar/Axios Challenge.
​Преку донации ќе основаат фонд за подршка на активностите на „СОС Детско Село Интернатионал“ во Македонија и Грција

Ќе основаат и невладина организација за да продолжи меѓуграничната соработка

Кајакари од Македонија и Грција во знак на пријателство ќе одат на патување од Вруток до Солун

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.