Избирачкиот список за предвремените парламентарни избори на 11 декември е заклучен

Избирачкиот список за предвремените парламентарни избори на 11 декември е заклучен.
Партиите тврдат дека со заклучениот избирачки список нема место за злоупотреби.

Сепак, граѓаните пријавуваат притисоци, закани, но и појава на фантомски гласачи.

Некаде има повеќе гласачи отколку што има жители како на пример во Ресен.

Моника Талеска (Цивил)
Во тој причистен избирачки список евидентирани се 17.011 жители. Од нив преку 1.000 се фантоми.

Сомневањата за можна појава на фантомски гласачи може да го наруши кредибилитетот на изборите.

Џабир Дерала, Цивил
Не се избришани над 200 фантомски гласачи до кои само ние сме дошле. Тоа што го забележуваме е уште позагрижувачки е дека фантомите се селат од една на друга адреса. Во неколку случаи забележуваме дека фантоми се бришат од една адреса, но потоа на тие адреси се појавуваат нови имиња.

Избирачкиот список за предвремените парламентарни избори на 11 декември е заклучен

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.