Исправи се Делфина

„Исправи се!“
Делфина 42 години стои исправено на филмското платно
Приказната за „охридскиот делфин“ Атина Бојаџи, беше инспирација за да се создаде легендарниот филм „Исправи се Делфина“
Борбата да ги преплива водите на Ламанш, за Делфина значи борба и со своето минато
Голем дел од сцените наместо актерката Неда Арнериќ ги пливала Атина
„Сети се на јагулите. Ајде Делфина! Ти, мора да одиш напред и само напред. Одиме заедно, Делфина!“
Песните од филмот „Делфина“ и „Каде песно моја“ на Славе Димитров, станаа македонски евергрини
„Во овој ден летен ти си како бран,
што плиска со насмевки, Делфина,
што кипи ‘ко рујно младо вино,
во еден врел, еден опој што мами.“
Режисер и сценарист на филмот е Александар Ѓурчинов
„Исправи се Делфина“ доби бројни југословенски и меѓународни признанија
„Нема што да чекаат! Јас не му припаѓам никому. И не сакам да бидам пеперутка со подгорени крилја. “

Исправи се Делфина

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.