Име на рис

Најкрупниот балкански рис во националниот парк Маврово бил заловен во близина на селото Сенце
Рисот тежи 27 килограми

Од Македонското еколошко друштво ги повикуваат граѓаните да предложат име за мажјакот кој сега е означен како Б8

Засега се предложени следниве имиња: Бистри, Филип, Јован, Мујо, Сенко и Вир

Ова е шести заловен рис по ред од кога МЕД започна истражувањата со радиотелеметрија и GPS следење во 2010

На Балканот се проценува дека живеат 50-тина единки од ова критично загрозено животно

Име на рис

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.