Горан Стефановски

„Г – Глигор, Горан…“ , Бушава азбука

Г е како Горан Стефановски со кого ги научивме бушавите букви

Македонскиот Шекспир почина на 66 годишна возраст во Англија

Завршил на Филолошкиот факултет во Скопје, а потоа студирал драматургија во Белград

Дел од неговиот уметнички опус се преку 30 драми, сценарија за ТВ филмови, серии и радио драми

Да започнам со некои стереотипи за Англија од мојата татковина. Мојот вујко Ристо кој има 80 години сигурно го гледал филмот или ја читал книгата „Кантервилскиот дух“ и до денес ме прашува дали живеам во куќа со духови во Кантервил. Да одговорам со не би било сурово кон него. Тој никогаш ме нема прашано што точно работам иако еднаш ме праша дали се занимавам со берзански шпекулации.

Неговите дела се дел од сцените низ регионот , но и на големите театри низ светот

Освоил многу признанија, а шест пати ја добил наградата „Војдан Чернодрински“

Горан Стефановски со неговото заминување остави „диво месо“ на македонската драматургија

Неговите реплики остануваат да бидат огледало на неговата величина

„Сè на своја рака… со првиот ветер како муви без глава… мислите сè што лета се јаде. Европа ве бара! Ѝ се прди на Европа за вас!

Горан Стефановски

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.