Џипси меџик

Еј, да имам, ко што немам,
па да купам бел коњ.
И да јавам, дење – ноќе,
и на јаве, и на јаве и на сон.

Пред 22 години беше создаден сега култниот филм за материјалната беда наспроти психолошката слобода кај Ромите, Џипси меџик

Филмот го следи собирачот и откупувач на стари предмети Таип кој сонува да го однесе семејството во Индија

„Старо железо купуваме! Аколуматори стари, стар бакар, месинг, теџериња!“

Режисер на оваа мелодрама е Столе Попов, a сценариото е на Владимир Блажевски

Музиката од филмот ја компонираше и изведе легендарниот македонски музичар Влатко Стефановски

Некои од репликите на Манојловиќ, Северџан, Иванова, Михајловски, Чевревски и по две децении се прераскажуваат

Филмот доби многу награди, признанија и се стекна со голема популарност по неговата премиера

„Џипси меџик“ сè уште е актуелен и се прикажува по меѓународни филмски фестивали

Не сака ни мртов да ми прости. – Ти се причинило Маро, веќе ти прости. Ти се причинило. – Интересно. – Вампир.

Џипси меџик

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.