Галичка свадба

Зурли и тапани два дена ќе ечат во Галичник
Нивните продорни звуци ја најавуваат галичката свадба
Во носија стара еден век и тешка 25 кг. Тања Чаловска ќе биде новата галичка невеста
Традиционално невестата го гледа младоженецот низ прстен
Му се заветува со зборовите: низ прстен те гледам во срце да ти влезам!
На свадбата ќе се вијат ора, ќе се носи невестата на вода, ќе се бричи зетот сред село
По подолго време невестата и младоженецот се од Галичник
Зетот Бошко Лепчески церемонијата ќе ја почне со канење на мртвите на свадба
Во минатото свадбарските церемонии траеле и по пет дена
Во Галичник за Петровден, кога се враќање гурбетчиите, имало и по 60 свадби
Традицијата на петровденските галички свадби стана македонски бренд
Галичката свадба денес е настан кој го следат и по 5.000 гости

Галичка свадба

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.