Холандската амбасада во Македонија спроведува проект за намалување на употребата на пластични кеси

За производство на една најлонска кеса потребни се 5 секунди

Секој купувач во просек ги користи помалку од 5 минути

Откако ќе завршат на депонија потребни се од 500 до 1000 години за да се разградат

Извор: Здружение „Екозвон“

Опасноста за природата ја покажува случајот со кит на Тајланд кому му пресудија 80 пластични кеси со тежина од 8 килограми

Холандската амбасада во Македонија спроведува проект за намалување на употребата на пластични кеси

Преку кампањата „Имам торба“ се предлага користење на торби од еко памук

Петмина македонски дизајнери креираа свој уникатен дизајн на торбите

Во Македонија од 1 јануари 2009 е забранета употребата на кеси изработени од најлон

Поголемите маркети воведоа биоразградливи кеси, но дел сѐ уште користат пластични кои ги наплаќаат

Холандската амбасада во Македонија спроведува проект за намалување на употребата на пластични кеси

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.